В последния месец стана ясно, че министри, политици и кметове имат къщи за гости, направени с евросредства. Скандалът предизвика министерски оставки и проверка на прокуратурата на всички къщи за гости в страната.

Повлияха ли разкритията с къщи за тъщи на резултатите от евровота - Теодора Трифонова припомни най-ярките случаи.

Снимка: bTV

Комплекс "Вили Чала" е получил субсидия от Държавен фонд "Земеделие"  от над 391 хиляди лева през 2012 година. Бенефициент е фирма "Чалаинвест" ООД, тогава с управител Мустафа Караахмед, който сега е кмет на село Борино. През 2015-та  управител става жена му Затие Караахмед, която е и балдъза на председателя на ДПС- Мустафа Карадайъ.
 

Снимка: bTV

„И все пак аз трябва да се препитавам от нещо. И след като ме избраха за кмет на общината, прехвърлих акциите си на съпругата ми Затие Караахмед”, заяви Мустафа Караахмед, кмет на с. Борино.

Снимка: bTV

Друга къща за гости, на брега на езеро в местност "Кастракли" в Борино, е направена с евросредства за над 129 хиляди лева. Бенефициент по проекта е фирма "Трока" със собственик Гюлтен Кючюк, жена на Невредин Кючюк, който пък е шурей на Мустафа Карадайъ.

Снимка: bTV

Освен с барбекю, просторен хол и кухня, къщата за гости разполага с още 4 спални, в които могат да бъдат настанени 8 души.

До този момент Мустафа Карадайъ запазва мълчание по темата.

Снимка: bTV

Заместник-директорът на фонд "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова се оттегли от поста, след като стана ясно, че телефонът й е обявен за резервации за къща за гости в Юндола. Бенефициент по проекта за 281 хиляди лева е фирмата на Емине Местан, която е съпругата на кмета на селото.

Снимка: bTV

„Ние сме хора селски… явно е помолено от нейно име, дали може да ни направи сайт. Ние нямаме близки отношения с нея. Познаваме нейните тъст и тъста. Ние с Багдатова, колкото се познаваме с вас, толкова и с нея”, коментира Мехмед Местан, кмет на село Юндола.

Багдатова-Мизова все още се въздържа от коментар.

Снимка: bTV

Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев също подаде оставка, след като стана ясно, че има къща за гости с минерален басейн по европроект в Сандански. Бенефициент по проекта за почти 400 хиляди лева се оказа фирмата на Ана Димитрова, която е дъщеря на детеглетачката на семейството на Манолев.

Снимка: bTV

„Категоричният извод е, че действителната дейност е задоволяването на личните нужди на Александър Манолев”, заяви тогава Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.
 
Манолева вече е обвиняем за престъпление срещу финансовите интереси на Европейския съюз.

В съобщение до медиите той отрече всички обвинения. По тези случаи от фонд „Земеделие” все още не излизат с позиция, защото тече разследването на прокураурата във всички еврокъщи.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!