Няколко дни след разкритията, че партиди яйца, в които е открито опасното вещество фипронил, има и на нашия пазар, екип на bTV влезе в една от птицефермите, засегнати от скандала.

Управителят ѝ Ивайло Къдрев обясни, че е третирал кокошките срещу външни паразити с препарат, който обаче е разрешен дори за биоферми. Превантивно, с препарат за гълъби, е пръскал покривни площи.

 „В момента, в който в Европа започна да се говори за проблем с използването на препарат, съдържащ фипронил, аз съм си дал ясна сметка, че този препарат съм го прилагал за обезпаразяване на терените и местата, където са концентрирани диви птици и съм го спрял моментално от употреба”, казва той.

По думите му още тогава доброволно е дал проби за анализ на яйцата. Пробите са били отрицателни.

Месец по-късно обаче проба, взета от партида на неговата птицеферма в търговски обект, е положителна.

„Използваме вода, използваме фураж, използваме зърна, използваме много съставки и компоненти. Версиите, по които можем да работим са много”, казва Къдрев.

В студиото на bTV бившият директор на Агенцията по безопасност на храните Йордан Войнов обясни, че ползваният препарат се е рекламирал за органични продукти и никой не е знаел, че е опасен. А също – и че има пробив в системата за бързо предупреждение за опасни храни на Европейската комисия.

Според Агенцията по храните страната ни е подала сигнал в европейската система за предупреждения за опасни храни още в четвъртък. До петък обаче в електронната система нямаше такъв запис. Според българските инспектори решението кога да се качи предупреждението е на Европейската комисия и не е ясно защо е забавено.

Вижте още във видеото: