На Общо събрание днес и следващата седмица съдиите у нас изслушват и избират своите представители в новия Висш съдебен съвет. Заседанието е съпътствано от поредния скандал в Темида.

Съдиите от цялата страна изслушват мотивите на своите колеги, които искат да влязат в състава на новия Висш съдебен съвет наесен. 27 са кандидатите, а местата от квотата на съдиите са само шест. Следващата събота ще бъде изборът с бюлетина и по интернет. По този начин ВСС се избира за първи път у нас.

Вече се чу, че административни ръководители на някои съдилища, например София и Благоевград, са раздали на свои колеги листчета, списъци, с имената на 6-7 от кандидатите, които на всяка цена трябва да влязат в новия ВСС.

Какви бяха първите коментари за този скандал:

„Изумен съм от единодушния политически отказ дори от дебат да бъде създадена от нас законова рамка за българското правораздаване, при която моралните и професионалните грешки на съдиите да могат да изпъкнат. А това означава, че каквито и да са критиките срещу съдебната система, нейните недостатъци са най-доброто извинение към политиците ”, заяви председателят на ВКС Лозан Панов.

„В правилата за избор на членове на ВСС изрично е записано, че всеки съдия, прокурор и следовател може да провежда агитация в полза на един или друг кандидат. Като съдия и като магистрат съм коментирал с множество колеги кой от кандидатите може да бъде подкрепен, кой не може и т.н., което е абсолютно в правата на всеки един съдия”, коментира Стефан Милев, и.д. председател на СРС.

Председателят на върховният административен съд Георги Колев каза, че няма да отправя морални послания. 

Следващата събота гласуването ще започне точно в 8 ч. в Съдебната палата, а 500 съдии са заявили желанието си да гласуват с хартиени бюлетини.