Искане за оставка на председателя на парламента и изслушване на премиера за Северна Македония. Така премина част от деня в Народното събрание.

Председателят на парламента да освободи поста, ако не може да си изпълнява задълженията. Това поискаха от ДПС.

Повод станаха техни въпроси към Бойко Рашков как е разследвано купуването на гласове на последните избори, на които нямало отговор повече от месец.
Минчев контрира, че такъв има, но - ДПС пак не бяха доволни, а ГЕРБ ги подкрепиха.

След този скандал премиерът обобщи разговорите със Северна Македония от последните дни - и в Скопие, и в София.

Денят започна с поредно искане от лидера на ДПС за отговор на негов въпрос от вътрешния министър Бойко Рашков. Стигна се до скандал и призив за оставка на председателя на парламента.

ДПС получиха подкрепа от ГЕРБ.

Така се стигна и до изслушване на премиера по темата за разговорите със Северна Македония.

„Изобщо не сте повдигнали въпроса за българските македонци. Това е задължение на българските власти“, каза Екатерина Захариева от ГЕРБ.

„Ковачевски е от седмица премиер и 4 от тези дни прекара с нас. Подписахме 3 меморандума - земеделие предприятия и коридор 8. Фокус върху правата на българите там. Записване в конституцията. Реално истинската работа не е била свършена“, заяви премиерът Кирил Петков.

Коалицията подкрепи премиера, но и изрази тревоги.

„По темата „Македония“ никога не сме чували предишния премиер“, каза Кристиан Вигенин от БСП.

„Ние ще държим да има юридически гаранции за правата на гражданите с българско самосъзнание в Северна Македония“, заяви Тошко Йорданов.

„Има сили, които не искат да има напредък и те не са само от двете страни на границата а и гоеополитически играчи“, коментира председателят на ДБ Христо Иванов.  

А опозицията отправи критики към отношението на Брюксел по темата.

„Да отбележа ролята на нашите така наречени партньори от ЕС. Нашите представители не отиват на разговори, а на инструктаж“, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Петков беше категоричен, че ще се гледат реалните резултати от разговорите. И демонстрацията на добра воля от насрещната страна.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!