След разговорите на най-високо ниво в Брюксел премиерът Кирил Петков информира, че там са обнадеждени от първите сигнали, които дават България и Северна Македония.

Това каза на изслушване в парламента министър-председателят във връзка с последиците от двете срещи с македонския премиер Димитър Ковачевски.

„Получаваме подкрепа не, защото те изискват нещо от нас, а защото се обнадеждиха, че политическото говорене се е заменило с реални действия“, заяви Кирил Петков пред депутатите.

"Димитър Ковачевски е от една седмица премиер и от тези осем дни четири прекара с българското правителство. Това показва желание, че иска да се свърши работа", изтъкна премиерът.

„Министрите, които дойдоха в България, бяха огромен брой и имахме огромни напредъци в повечето сфери. Подписахме три меморандума, които бяха в много ключови сфери, сред тях и за Коридор №8. Той изпадна от листите на европейските проекти. Ако искаме да го вкараме, това ще се случи със съвместна работа“, припомни Петков.

От своя страна депутатът от ГЕРБ и бивш министър на външните работи Екатерина Захариева посъветва премиера да намали ентусиазма си по темата, тъй като и предишни правителства са подписвали меморандуми между двете страни, но от тях, според нея, нищо конкретно не е последвало.

Кирил Петков обаче заяви още, че докато са вървели дискусиите по икономика и инфраструктура, двете страни са разговаряли и за темите, които са важни за България – правата на българите в РСМ и рамковата позиция.

„Ковачевски каза, че не вижда проблем с вкарването на българите в РСМ в тяхната конституция. Той не се обвърза с време. Вече не се говори за пет плюс едно, а за четири плюс едно. Това само по себе си е напредък“, каза още Кирил Петков.

Според него много декларации са се казвали от двете страни, но истинската работа не е била свършена.

„Организирахме календар за срещи на всеки седем дни. Радвам се, че дори в историческата комисия потвърдиха, че ще имат три срещи в следващите месеци. Не смятам да сменям никакви членове на нашата комисия. Виждам, че те самите декларираха, че тази нова енергия на конструктивен диалог би трябвало да донесе много по-добри резултати от това, което имахме до този момент“, посочи той.

България и Северна Македония подготвят съвместно честване на 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев, каза още Кирил Петков. Честването на годишнината от рождението на революционера е на 4 февруари.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!