Приблизително всеки трети българин работи в "сивия сектор". Това стана ясно от проучване на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Снимка: btvnovinite.bg

Според анкетираните работодатели недекларираната дейност е 25,3%, а според работниците почти 33%.

Снимка: btvnovinite.bg

Според проучването най-голям процент от нарушенията идва от полагането на труд без какъвто и да е договор. Следва работата на договор с фиктивни клаузи и необлагаема сума. На трето и четвърто място се нареждат извънредния труд без заплащане и прикритите трудови договори, най-често маскирани като граждански. 

Снимка: btvnovinite.bg

Според оценките на работодателите най-засегнатите региони са Видин, Ловеч и Варна, а според работниците най-много нарушения има във Видин, Ямбол и София-област.

Според експертите сред неспазващите правилата е и държавата.

Снимка: btvnovinite.bg

„За държавния сектор аз се сещам за поне две форми на сива практика. Едната е възнаграждението на дипломатическия ни корпус зад граница, всъщност те получават възнаграждението си под формата на командировачни, а се водят на ниски възнаграждения в страната. Тоест основното им заплащане е официално на сиво. Друга такава форма е наемането на охрана с обществени поръчки. Като се анализират някои договори, се вижда, че тези, които са спечелили обществената поръчка, са спечелили на невъзможно ниска цена“, заяви председателят на УС на АИКБ Васил Велев.