Системата за избор на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) не е гарантирала тайната на вота миналато лято. Това показва експертизата, която прие смесеният 5-членен състав съдии от Върховния касационен и Върховния административен съд. Съдът ще реши дали да касира изборите в законов срок.

Днес стана ясно още, че одитните логове на базата данни, в които се съхраняват резултатите, не са били включени по време на изборите. Имало е и 200 влизания в системата от IP адреса на Върховния административен съд в двата изборни дни.

В първия ден - събота, гласовете били подавани през 2-3 минути. Отговорът на Висшия съдебен съвет е, че 90 съдии са гласували сутринта, след като са отишли на работа. Във втория – неделя,  гласуването от IP адреса на Върховния Административен Съд е било основно в следобедните часове и по-нарядко, отколкото в предишния ден, казаха експертите.

Според тях, това е аномалия, защото е нормално всеки един компютър да има отделен IP адрес, а не да бъде един и същ за целия съд. В съдебната зала стана ясно, че по време на съдебно-компютърната експертиза, специалистите са се опитали да намерят и MAC адресите (уникален номер на хардуерно устройство), но не попаднали на такъв.

Съдът прие експертизата, според която системата за електронно гласуване е изградена с лоши практики. Не е възможно също така да се установи дали са изтрити данни, дали са модифицирани, или добавяни. Всички тези пропуски не гарантират тайната на вота и честни избори.