Синята светлина, която се използва в мобилните устройства и външното осветление, застрашава човешкото здраве.  Това са установили центровете за контрол на заболяванията в Съединените щати.

Какви са пораженията и как да се предпазим?

Снимка: btvnovinite.bg

Ванина Найденова не крие, че постоянно стои пред екран – на телефона си или на друго смартустройство, защото обича да е в постоянна връзка с приятелите си.  

„До късно вечер мога да си чатя на телефона, да разговарям с приятели и така се унасям и заспивам”, признава тя.

Снимка: iStock

Не закъсняват и физическите неразположения. Научно е доказано, че синята светлина от екраните влияе върху мозъка и води до нарушения на съня. „Получавам усещане за замъгленост на зрението си, да изпитвам главоболие постоянно, да заспивам трудно. Така разбрах, че всъщност има лошо въздействие върху нас”, казва Ванина.

Според учените решението се крие в самите нас. „Половин, най-добре един час преди лягане да забравим за телефоните си, колкото и трудно да звучи това”, каза астрономът Венцислав Димитров.

Много производители на смартустройства предвиждат функции за премахване на синята светлина по подразбиране, които предпазват зрението и мозъка ни.

„Те разбират по вашата геолокация кога залязва слънцето и започват за премахват по малко от синия спектър от дисплея на съответното устройство, така че да намалят възбуждането на тези клетки в очите”, обясни Венцислав Димитров.

Снимка: btvnovinite.bg

Според последни данни във високотехнологично развитата Япония 40% от населението страда от хронично безсъние.

Синята светлина от смартустройва, външните реклами и билбордове влияят също и на бдителността и запаметяването.