Нито един "син" депутат не пожела да внесе кандидатурата на Петър Стоянов за конституционен съдия. От СДС не пожелаха да са "патерица" на ГЕРБ, намекнаха, че изборът за КС на президента от 1997 до 2002 г. е бил предварително уговорен, както и че здравият разум налага Стоянов да откаже поста.

„СДС вече изглежда като патерица на ГЕРБ”. Това каза пред журналисти в парламента съпредседателят на „Синята коалиция” Мартин Димитров по повод казуса с избор на конституционен съдия. Според него преди издигане на кандидат от името на СДС е трябвало да има дебат в самата партия, да има няколко кандидатури, които да бъдат обсъдени, и чак след решение за кандидатурата, да се търси външна подкрепа.

„На мястото на Петър Стоянов не бих се съгласил да бъда издигнат по този начин. От проблем на ГЕРБ, ДПС и БСП Бойко Борисов направи казуса с Венета Марковска проблем на СДС. Ходът му е умен, стратегически и правилен”, добави Мартин Димитров.

Позорът "Марковска" - в двора на "сините"

„Сините не трябва да допускат позорът от Марковска да се стовари като боклук в техния двор”, пък бе краткият отговор на лидерана ДСБ Иван Костов. Депутатите от неговата група вчера и днес пазят мълчание по казуса.

Мартин Димитров смята, че първо трябва да се отчете обществената ситуация, както и дали Петър Стоянов, политик със сериозен опит, ще се съгласи да бъде кандидат по този начин - без дебат вътре в СДС, без алтернативни предложения.

Самият Стоянов вчера заяви, че шансът да приеме поста в КС е 50 на 50, тъй като не е убеден, че може да зареже международните си проекти. Той си даде три дни за размисъл преди да обяви официалното си решение.

„Когато някой отвън ти казва какво да правиш, ситуацията изглежда много несериозна, и е още по-неприятно, когато засяга изключително авторитетен президент”, посочи Мартин Димитров. Проблемът според него не е в Бойко Борисов, а у ръководството на СДС и по-конкретно в това, че "то е съгласно да поеме цялата вина, да отнеме моралния престиж на Синята коалиция", която гласува срещу Марковска.

СДС като "Атака" и РЗС

Димитров уточни, че личните му отношения с премиера са чудесни, но никога не би позволил СДС да стане "жертвено агне както в момента". По думите му сега СДС изглеждало както "Атака" в началото на 41-то Народно събрание и като Яне Янев и РЗС в момента. „Това за мен е недостойно”, категоричен бе Мартин Димитров.

В кулоарите на парламента и други депутати от СДС изразиха надежда, че Петър Стоянов ще прояви достатъчно разум и няма да приеме номинацията.

Според Йордан Бакалов формално няма предложение за кандидатурата на Стоянов, защото не са спазени правилата и депутатите от СДС не са информирани за решението на ръководството. „На този етап не виждам да има желание на някого от колегите да внесе кандидатурата му”, заяви Бакалов. Пред bTV колегата му Димо Гяуров обясни, че ситуацията е особена и навява „нещо непочтено и задкулисно”.

Мисията "парадокс" - възможна

„Не е изключено да се стигне до парадокса, при който Петър Стоянов да получи гласовете на ГЕРБ, а не и тези на Синята коалиция. Обидното е, че някой се опита да ни употреби. За мен няма съмнение, че тук става въпрос за мечешка прегръдка от страна на ГЕРБ към СДС”, заяви Гяуров.

Попитан дали това предварително е било уговорено, депутатът Йордан Бакалов заяви: „Естествено. Това е решавано много отпреди това. Просто трябваше да се намерят изпълнителните, които трябваше да го реализират. В момента има някакъв стрес в самите изпълнители”.