Парламентарната група на СДС не е знаела за номинацията на Петър Стоянов за конституционен съдия. Депутатите разбрали за нея във вторник при обявяването на кандидатурата, издигната от сините, от техния лидер Емил Кабаиванов. Народният представител Димо Гяуров разчете пред bTV ситуацията като „навяваща нещо непочтено и задкулисно”.

„Фактологията и хронологията говори за това. Трябваше да се направят консултации и дебати и едва тогава да се отиде при Борисов, ако някой изобщо е ходил при Борисов. Не е изключено да се стигне до парадокса, при който Петър Стоянов да получи гласовете на ГЕРБ, а не и тези на Синята коалиция. Обидното е, че някой се опита да ни употреби. За мен няма съмнение, че тук става въпрос за мечешка прегръдка от страна на ГЕРБ към СДС”, коментира развоя на събитията около КС след оттеглянето на Венета Марковска синият депутат.

С него се съгласи и представителят на БСП Мая Манолова, която предрече, че „скандалът със сделката между ГЕРБ и СДС ще надмине и този с Марковска”.

„Досега управляващите разиграваха фасадна декомрация, правеха се, че институциите имат значение, но сега го удариха през просото. Сега стана ясно как се взимат решенията - че институциите нямат значение, а правилата са прах в очите на хората. Защо се прави тая бутафория? Ясно е, че решението е взел Борисов, оттук нататък ще се играе един театър. Ние сме реално в условията на автокрация”, каза Манолова, повтаряйки думите на лидера на социалистите отпреди ден, който също обвини кабинета в автокрация.

Подобно на Станишев, и Мая Манолова вметна, че Стоянов сам трябва да си решава какво ще прави в създалата се ситуация и дали ще иска да се замеси в скандала. „Важното е, че благодарение на ГЕРБ, СДС са на командно дишане в момента”, подчерта червеният депутат.

Независимият Димитър Чукарски пък бе по-краен в мнението си за решението на Петър Стоянов. „Аз съм против бивш президент да се намесва по такъв начин в държавните дела, да е конституционен съдия. Той олицетворява държавата и би трябвало да работи за нейния имидж в чужбина, както и прави Стоянов в момента. За КС бих подкрепил Йордан Соколов, например”, допълни Чукарски.

Поканеният представител на ГЕРБ не бе особено многословен. Красимир Ципов коментира, че „самото номиниране на СДС не е наш проблем - ще подкрепим кандидатура, която отговаря на изискванията на закона”.

От опозицията предрекоха и предстоящ грандиозен скандал около избора на главен прокурор. :Правилата на ВСС не се гарантират таен и неконтролиран вот, изборът може да бъде манипулиран, за първи път в историята на тази институция. Информационната система го разрешава”, смята Мая Манолова.