КНСБ свика днес национален протест за достойни доходи и срещу орязването на права. Той е под надслов „Работеща България иска по-високи заплати“.

В столицата се събраха работници от цялата страна, за да заявят исканията си пред властта.

Снимка: Ладислав Цветков

Протестното шествие започна в 11:30 ч. пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ и стигна до Министерския съвет. Докато на Тристранния съвет се обсъждаше предложението на работодателите да отпадне клас прослужено време, протестиращите отвън ги освиркаха.

Снимка: bTV

КНСБ поиска увеличение на заплатите с по 100 лева и начална заплата от 700 лева за висшистите, които започват работа по специалността си.

Социалният министър подкрепя повишението, но не по предложения метод. Според него увеличението на заплатите не трябва да е по този начин – „на калпак”.

В КНСБ са изчислили, че не всички служители на държавна издръжка догодина ще получат увеличение. Не достигат още около 100 милиона лева.

Синдикатите изложиха и исканията си за повече средства за системи като социалното подпомагане, Агенцията за борба с градушките и домовете за възрастни.

Делегация от протестиращите връчи на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков декларация от името на националния митинг на синдиката до министър-председателя. Петков път изтъкна, че приоритет на правителството е повишаването на доходите.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров отбеляза положителни крачки, които предприема правителството, и предложи 5-годишен план за повишаване на доходите на българите, за да стигнат 60 на сто от средноевропейските.

Вижте във видеото какво изкара хората на протест:

По-рано днес вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков каза пред bTV, че основанията за протеста са достатъчно много, но обобщени с две думи са доходи и права.

Снимка: Ладислав Цветков

Смятаме, че е необходимо да има съвсем нова политика на доходите, която да осигури равнища на заплащане, които да стимулират хората да останат в страната.

 Вижте повече във видеото:

Предварително организаторите обявиха, че се очаква на протеста да се съберат около 8000 души от цялата страната.

В 7 ч. от Стара Загора тръгнаха автобуси с 200 работници, още толкова потеглиха от Раднево. В националния протест се включват и 100 души от Казанлък и над 100 души от Благоевград. Около 300 работници и служители от сферата на здравеопазването, здравното осигуряване и държавните учреждения пък отпътуваха с шест автобуса от Пловдив.

Вчера финансовият министър Владислав Горанов коментира, че не вижда смисъл в протеста.

„Не виждам особен смисъл в техния протест, но това им е работата, иначе държавата каквото е могла да свърши, го е свършила. Бюджетът е отражение на икономиката. Бюджетът не прави реформи, те се правят от други закони и от министрите“, каза той.

Преди протеста активисти на КНСБ облепиха сградата на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) със стикери: „Аз не съм търтей“.