Увеличение на доходите, различна минимална заплата според бранша и по-бързо изплащане на пенсии и болнични. Това са част от темите, по които правителство и социални партньори трябва да постигнат консенсус.

Пред bTV социалният министър Деяна Костадинова увери, че ако се намерят резерви в бюджета, ще се помисли за великденски добавки за пенсионерите, които останаха извън обхвата на първия пакет социални мерки на кабинета.

На утрешното заседание на тристранния съвет синдикатите ще настояват за добавки за редица нуждаещи се, както и за увеличение на минималната заплата. От бизнеса пък идва друга идея - минималната заплата да е различна в различните браншове. Само там, където не е постигнато споразумение за размера й, да се прилага утвърден минимум.

"Под лупа" ще се гледат и нормативни промени, които позволяват по-бързото изплащане на пенсиите. Първата пенсия в пълен размер ще се дава не след 5, а след 4 месеца.

„И този 4 месечен срок е добре дошъл , но е добре да бъде още по-кратък", коментира вицепремиерът с ресор „Регионално развитие" Екатерина Захариева.

С промените пенсионерите, които работят, ще могат да подават документи за актуализация на пенсията когато пожелаят, а не както е сега - само веднъж годишно.

„Сега това ограничение отпада, което означава че лицата могат да представят документи на по-кратки периоди, например на 6 месеца или както преценят", уточни Петя Малакова от Министерството на труда и социалната политика.

С други промени се ускорява изплащането и на болничния. Работодателят ще бъде задължен да представя болничния лист в НОИ до 15 число на месеца, следващ този, в който сме боледували.