За 10 дни затварят заведенията, моловете, както и големите нехранителни магазини, фитнесите и спортните зали.

От днес преустановяват дейност и училищата. Досегашният график на ротация вече не действа. Всички преминаха на обучение от разстояние, което стана причина за раздор в сектора.

Синдикати са категорични, че мерките на национално ниво са твърде строги. Настояват да се отмени оценяването след 4. клас, но образователните власти защитиха решението си с полите от онлайн уроците.

„Оставайки вкъщи, ученикът не може да формира добро възпитание и да го надгражда. Не може да формира социализация, това влияе на добрите резултати в следващите класове“, посочва Юлиян Петров от синдикат Образование към КТ „Подкрепа“.

Присъственият процес е приоритет, но в момента не е алтернатива, казват от образователното министерство. Според Ваня Кастрева онлайн обучението дава възможност да придобиване и на други умения – самодисциплина, отговорност и боравене с различни платформи.

Освен училищата и градините, за следващите десет дни затворени остават и заведенията, моловете, фитнесите и големите нехранителни магазини. Една от основните цели на частичното затваряне е да спадне напрежението в болниците, които, според здравните власти, на места сега са на прага на възможностите си.