Синдикати поискаха оставката на финансовия министър Симеон Дянков заради решението на правителството за въвеждане на 10-процентен данък върху лихвите по депозитите на гражданите. Според КТ „Подкрепа” лично вицепремиерът „носи основната вина за изключително тежкото състояние на икономиката на страната и за мизерията на българските граждани през последните няколко години”.

От конфедерацията обвиняват Дянков за поредния иницииран от него „взрив” на социалния диалог, чрез който е погазил грубо разпоредбите в Кодекса на труда и Правилника за организацията и дейността на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на който министърът е председател по силата на закона.

„Съгласно кодекса държавата трябва да регулира трудовите и непосредствено свързаните с тях отношения, осигурителните отношения и въпросите на жизненото равнище след консултации и диалог с работниците, служителите, работодателите и техните организации”, посочват в изявление до медиите от „Подкрепа”, уточнявайки, че на последното заседание между бизнес, синдикати и правителство на 9 октомври не са били включени въпросите за въвеждането на данък върху лихвите по депозитите на гражданите

Липсвал и диалог по проектозакона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2013 г., който, заедно с предложението за новия вид облагане, буквално на следващия ден бил внесен от Симеон Дянков и приет в Министерски съвет.

Синдикалистите се канят да сезират Върховния административен съд с искане да отмени решенията на министрите от 10 октомври, с които са приети посочените въпроси, по които не е имало дебат със засегнатите страни и съответно не е бил спазен законът.

Информация за готвен данък върху лихвите по спестяванията изтече от финансовото ведомство още в края на миналия месец. Оттам обаче побързаха да отрекат обмислянето на такова нововъведение в бюджетната политика, което в крайна сметка стана факт по време на последното заседание на кабинета.