В тежко противоречие влезе Министерството на финансите покрай идеята за въвеждане на нов плосък данък върху лихвите по депозитите на физическите лица.

По обед в петък ръководителят на ведомството на Симеон Дянков – Бенита Жотева потвърди информацията на bTV, че се обсъжда облагане с 10 процента на лихвите по спестяванията от Нова година. Сметките показвали, че по този начин хазната ще прибере около 170 милиона лева.

Според последните данни на БНБ депозитите на гражданите надхвърлят 34 милиарда лева. Върху тези пари трезорите на година начисляват лихви за около1,8 - 2 милиарда лева. В момента банките плащат по депозитите годишна лихва между 3 и 7 процента според срочността.

Идеята на управляващите за нов вид данък съвпадна с обещанието на ГЕРБ за увеличение на минималната работна заплата, на пенсиите и на възнагражденията на учителите.

По-малко от два часа след потвърждението за готвения нов налог и масовото разпространяване на новината, лично Бетина Жотева се самоопроверга и обяви, че подобна идея е дискутирана на експертно ниво, но в момента няма политическа воля за изпълнението й.