Полицейската униформа, автомобили и средства за защита са най-важни, за да могат полицаите да изпълняват най-ефективно задълженията си и така хората да се чувстват сигурни, предаде БТА, цитирайки председателя на СФСМВР Валентин Попов.

Изследване показва, че основен проблем са лошо написани закони и регулация, както и начинът, по който се спазват.

Фрапиращо в Сърбия е, че полицаите носят една униформа 7-8 години, посочи Попов. Също пример от там за лошо прилагане на закона е фактът, че полицаите трябва, но нямат спрейове за защита. В доста държави полицаите нямат служебни телефони.

Само в 2-3 държави специализираните полицейски автомобили са оборудвани максимално добре.

В доста държави обучението по чужди езици е занемарено.

Който иска да има добра сигурност, трябва да има добри закони, добро оборудване и добър екип, каза Райнер Вендт - ръководител на германския полицейски синдикат. Той допълни, че редица полицаи са пострадали именно заради лошо облекло и липса на средства за защита.

Европейският полицейски синдикат смята, че в минималните стандарти за екипировка на полицаите трябва да има два чифта (според сезона) обувки, 4 чифта чорапи, термобельо, два панталона/поли, две якета (според сезона), три ризи, две шапки, лютив спрей и още редица неща. Превозните средства, освен бързи, трябва да са и технически надеждни.

Зам.-вътрешният министър Стефан Балабанов заяви, че България съвсем не е най-лоша страна от гледна точка оборудване на полицаите. До края на май в полицията влизат още 300 коли.