В писмо до медиите Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) осъди предложението на група народни представители от ГЕРБ да върнат подоходния критерии за детски добавки с аргумента, че парите са необходими за заплати на полицаите и допълнителното стимулиране на медиците. 

От синдиката настояват депутатите, опитали се да противопоставят служителите на МВР на родителите, да се извинят и да напуснат Народното събрание.

Председателят на синдиката Валентин Попов пусна вчера гневен пост във „Фейсбук“.

„Ние, служителите на МВР, сме родители и граждани!

Ние, като представители на служители в МВР, сме в правото си да потърсим сметка за тази нелепа провокация и пореден удар върху имиджа на работещи в сектор “Сигурност”!

Ние, като представители на служители в МВР, не сме съгласни в това противопоставяне да бъдат въвлечени и медицинските работници, които в момента правят и невъзможното, на работното си място, за да лекуват българските граждани!

Ние, като представители на служители на МВР, имаме достойнството да поискаме незабавно извинение от вносителите на текста и им предлагаме да напуснат Народното събрание на Република България.

Такова поведение е крайно неразбираемо за нас и надхвърля представата ни за хора, призвани и избрани да представляват!“, пише в писмото на най-големия полицейски синдикат.

Единствено МВР не получи с до 30% увеличение за първа линия в борбата с COVID-19. Такова имаше за 34 държавни администрации още през август. На МВР бяха обещани 10%  ръст на заплатите, а преди дни премиерът Бойко Борисов добави още 5%.

В неделя, навръх празника си, полицаите излязоха на национален протест. Хиляди се събраха в столицата. Протестите им ще продължат, категорични са от СФСМВР.