Асоциацията на европейските журналисти в България издаде символични акредитации за срещата на върха Европейски съюз – Турция във Варна на 26 март за 95 арестувани турски журналисти. Тогава турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне у нас с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателя на Европейския съвет Доналд Туск и премиера Бойко Борисов.

Според АЕЖ арестуваните турски журналисти трябва да бъдат там и да вършат работата си – да задават въпроси на политиците и да ги държат отговорни за ангажимента, който са поели, към обществото. „За съжаление, тези 95 души няма да могат да присъстват, тъй като са лишени от свобода”, посочват от асоциацията.

От там призовават българските журналисти, които ще присъстват на срещата, да вземат символични баджове с имена и снимки на свои турски колеги и да говорят и от тяхно име.

Снимка: АЕЖ

„Посланието ни към политиците е ясно: Журналистите не са терористи и не могат да бъдат третирани като такива заради работата си. Дори да сложите критичните журналисти зад решетки, няма да спрете да ги чувате – с техния глас ще говорят други. С техния глас ще говорим ние”, отбелязват от АЕЖ.

От асоциацията настояват Турция незабавно да освободи задържаните заради работата им журналисти. „Европейският съюз в никакъв случай не трябва да мълчи по този въпрос и трябва да поставя съдбата на задържаните журналисти като условие за всякакво сближаване с Анкара”, категорични са от АЕЖ.

От асоциацията изтъкват, че след неуспешния опит за преврат от лятото на 2016 г. Турция се е превърнала в най-големия затвор за журналисти в света.

Данните за това, колко журналисти са зад решетките, са противоречиви. Според списъка на Стокхолмския център за свобода задържаните са 190, а други 55 вече са осъдени, включително и на доживотен затвор. Според Платформата за солидарност със задържаните журналисти – те са 212. Съюзът на турските журналисти посочва 147 имена, а Асоциацията на прогресивните журналисти – 135.

„Ние сравнихме четирите списъка и изготвихме акредитационни баджове единствено за 95-те колеги, които се срещат във всички четири списъка. Искахме да бъдем сигурни, че няма да получим обвинения в неточност или в преувеличение и затова избрахме този сигурен вариант – да акредитираме символично само журналистите, които се посочват от всяка една от тези независими една от друга организации. Със сигурност извън нашия списък остават задържани колеги. Солидарни сме и с тях и настояваме и те да бъдат освободени незабавно”, посочват от АЕЖ.