Симеон Сакскобургготски остана и без двореца „Ситняково” над Самоков. Той е един от петте имота на фамилията, към които държавата има претенции.

Софийският окръжен съд задължи семейството на царя да предаде на държавата сгради с площ 900 кв. м и 20 000 кв. м поземлен имот.

Съдът обаче отрхвъри иска на държавата Симеон Сакскобургготски да плати наем на държавата, затова че е ползвал имота през последните 11 години и да върне на хазната парите от входни такси - близо 35 000 лева.

„Ситняково” е сред петте имота, за които през 2011 г. държавата заведе дела за собственост. На първа инстанция тази година тя вече спечели процесите за „Царска Бистрица” и „Саръгьол”. Не са приключили делата за резиденция „Врана” и 16 500 дка гори в Рила.

Комплексът „Ситняково” е строен през 1904 г. за летен ловен дворец, в момента има статут на недвижима културна ценност. През 1993 г. безвъзмездно е предоставен за ползване на Съюза на писателите. През 2003 г. е върнат на тогавашния премиер Сакскобург­готски от тогавашния областен управител на София-област Олимпи Кътев.