Симеон Сакскобургготски готви голямо тържество днес по случай 80-годишнината си.

Той за пръв път отбелязва толкова тържествено свой празник в България.

Юбилеят започна с благодарствен молебен в катедралния храм „Св. Александър Невски“ в присъствието на Негово светейшество патриарх Неофит и митрополитите от Светия синод.

Вечерта в резиденция „Врана“ царят ще посрещне лично гости на изискан, но скромен прием, без излишно разточителство. В градината на двореца ще бъде опъната огромна шатра, а събитието ще бъде в рамките на два часа – от 18:00 до 20:00 ч.

За случая у нас пристигат почти цялото царско семейство, както и много знатни особи от цяла Европа.

За последно децата и внуците на Симеон II бяха заедно във Врана преди 10 години – за 70-годишнината му. Тогава той посрещна празника в тесен семеен кръг.

Заради важни изпити няма да присъстват само синове на княз Кубрат и княгиня Карла – Тирсо и Лукас. Специално за юбилея от САЩ обаче у нас вече е сестрата на цар Симеон – княгиня Мария-Луиза.

Знатни гости

Симеон Сакскобурготски е роднина с повечето кралски фамилии в Европа и поддържа близки отношения с краля на Мароко, където и живеят княгина Калина и семейството ѝ. Протоколна спънка обаче ще възпрепятства действащи монарси да присъстват на тържеството – за такава визита у нас трябва да има официална покана на държавническо ниво. Това е функция на официалните власти, а  организираният прием е частен. По тази причина още през януари тази година Симеон II изпрати писма до кралските фамилии в Европа, в които ги е уведомил, че се налага да ограничи гостите си.

Въпреки това списъкът с гости е дълъг. Очаква се да бъде уважен от много височайши особи – роднини и приятели от цял свят.

Испания

Снимка: bTV

От Мадрид специално пристигна кралицата-майка София и сестра ѝ принцеса Ирина.

Връзките на Симеон II с Испания са много силни, след като през юли 1951 г. испанското правителство му предоставя убежище. В Мадрид той завършва френски лицей, следва право и политически науки. По-късно същия колеж завършват и петте му деца. Царица Маргарита, съпругата на Симеон Сакскобурготски, също е испанка.

Вчера кралицата-майка София беше забелязана от репортер на bTV в софийски магазин от известна испанска марка. Кралицата любезно поздрави нашия екип, след което охраната ѝ забрани да бъде снимана.

Германия

Снимка: bTV

Принц Андреас Сакс-Кобург-Гота, който е доайенът на фамилията, ще пристигне със специален самолет директно от град Кобург. 

Австрия

Снимка: bTV


Австрийската ерцхерцогиня Елена също ще пристигне специално за юбилея на Симеон II.

Румъния

Снимка: bTV

Гости на приема ще бъдат румънската принцеса Маргарита и съпругът ѝ принц Раду.

Раду Дуда се жени за принцеса Маргарита Румънска и става член на кралската фамилия през 1996 г. Той няма синя кръв, роден е в обикновено семейство. Първата му среща с принцесата е била в сиропиталище, където той работел по проект за арт терапия на изоставени деца.

Посещението за кралската двойка няма да е първо у нас. През 2005 и 2007 г. тя гостува в България като специален представител по европейските въпроси на румънското правителство.

Сърбия

Снимка: bTV

Принц Александър и принцеса Катерина ще пристигнат от Сърбия специално за празника на царя. Преди няколко години Симеон Сакскобурготски и доня Маргарита уважиха сребърната сватба на кралското семейство в Белград.

Черна гора

Снимка: bTV


Представителят на Черна гора е принц Никола – архитект по професия и правнук на последния черногорски крал.

И за него това не е първо посещение в България. Участвал е в благотворителни събития, отново по покана на Симеон II, както и на френското посолство.

Албания

Снимка: bTV


Принц Лека и съпругата му принцеса Елия също ще уважат юбилея. 34-годишният принц в момента е съветник на албанския външен министър, а принцесата е популярна и известна актриса. 

Турция

Снимка: bTV

Сред гостите ще е и Осман Салаххадин Османоглу – единственият жив пряк потомък на турските султани Мурад V и Мехмед V.

Египет
Египет също ще  има представител. Това ще е принц Тусун, който е съученик на Симеон II от прочутия „Виктория колидж“ в Александрия.

Наред с царствените гости, рожденият ден на Симеон Сакскобурготски ще събере и представители на държавната и местната власт в България – парламентарната група на НДСВ и министрите в кабинета, както и бивши политически партньори.

След рождения ден Симеон II и доня Маргарита ще отделят време за децата си и красотите на България. Очаква се да посетят и любимия на царя Боровец.

В царското семейство има още един юбилей – през март най-малкият внук на царя – синът на княгиня Калина – Симеон Хасан, навърши 10 години.

Той е единствения внук в царското семейство, който е роден в България, има българско гражданство и говори български. Празненството беше в Мароко, сред българчета от училището към българското посолство, а тортата беше с формата на българския трикольор.