Вярвам още в трудолюбието на българите, но може би съм надценявал или съм разчитал на това, което съм чел или чувал по време на изгнанието, защото можехме да се запретнем и да постигнем повече, а не някои да гледат отстрани или да критикуват, или само да се оплакват.

Това заяви бившият премиер Симеон Сакскобургготски в интервю за „120 минути”, в което коментира изгнанието, завръщането и влизането в политиката.

„Завръщането ми беше мечта, която десетки години наред изглеждаше невъзможна. Изчаках, защото не съм привърженик на избързване и емоции”, коментира той.

Сакскобургготски заяви, че е имал вътрешна дилема дали да се включи в политиката. „Цял живот съм бил трениран, че царят не се намесва и не участва. Но това е, ако бях цар и държавен глава”, подчерта той и допълни, че семейството му го е посъветвало да стори това, което той мисли, че е по съвест, но и са го съжалявали за трудните моменти.

Бившият премиер каза, че твърде много енергия е била вложена във фразата за 800-те дни, вместо да бъде помислено какво да се направи. По думите му в деловите среди такъв период време е нормално време да се случи нещо. „Аз го казах, мислейки, че е ясна мисълта ми защо и как, а не да се тълкува, да се броят дните, да има фантазии”, коментира той.

Според него ако се погледна назад са се променили немалко неща за 1000 дни.

Симеон Сакскобургготски заяви, че Бойко Борисов има забележителна кариера. „Веднъж му казах думи на баща ми или дядо ми, като беше кмет, че градоначалникът на София е крачка към премиерството и се оказа вярно”, спомня си той.

За почетния лидер на ДСП Ахмед Доган той отбеляза, че е „много начетен човек и с дългосрочна цел винаги”. По думите му с Доган и със Сергей Станишев са управлявали по много нормален и интелигентен начин.

За царските имоти

През 1946 година ни дадоха документи за нашите имоти. Една година по-късно ги одържавиха. „Защо държава би одържавила своето, ако е на държавата”, попита той за имотите, за които се съди с държавата.

„За същия списък и за същите имоти в демократичното управление става реституция и се признава, че имотите са наши. Аз няма да се произнасям, има други инстанции”, допълни Сакскобургготски.

Той каза, че ще се съобрази с решенията на институциите, но е европейски гражданин и би търсил правата си в Европа, защото „в ЕС частната собственост е неприкосновена”.

Гледайте целия разговор във видеото!