В навечерието на Великден доброволци се обединяват в помощ на стотици домакинства от Пернишко. Те събират дарения, за да помогнат на семействата да имат по-спокойни и приятни празници.

Инициативата „Не си сам“ се провежда вече три години. Тази година пакети с продукти от първа необходимост ще получат 450 семейства.

„Някои от тях са смутени, защото го приемат като израз на временна слабост. Много от хората обаче ни посрещат с открити врата, слагат каквото могат на масата само да ни накарат да се почувстваме като у дома си“, споделя Филип Стоянов, съосновател на „Не си сам“.

Снимка: bTV

Каузата обединява дейни, млади хора, които едновременно помагат и радват хора в нужда.

„Хората преди празниците са по-склонни да участват в такива кампании. Ползваме различни платформи. Имаме доброволци, които стоят пред хранителните магазини и приканват хората да закупят такива продукти, които после ние дистрибутираме. Някои работодатели предлагат доброволчески дни и се стремим нашата инициатива да бъде част от тези доброволчески дни“, казва Георги Бачев, организатор на инициативата.

Снимка: bTV


Стефка Симеонова е сред получилите помощ. Тя е безкрайно благодарна и всяка година очаква хранителните пакети и срещата с млади хора.

„Благодаря ви дечица, милички. Да имате късмет и щастие в бъдеще и да си живеете живота както трябва. Използвайте всяка минута и всяка секунда, да не съжалявате като мен, изпуснала съм много неща. Предоволни сме от това, когато дечица идват и ни помагат. Учат ги на състрадателност“, споделя Стефка.

Снимка: bTV


А за доброволците работата носи и нещо повече.

„Мисля, че всичко това да пълниш торбичките, да ги пълниш с храна, да ги доставяш до хората и всичко това някак си се чувстваш като човек. Един човек помага на друг човек и наистина това за мен е мотивацията да се чувствам като добър човек. Защото наистина помагаш много и не е само за усмивката накрая, а за чувството, което ти усещаш и чувството, което доставяш на другия човек“, отбелязва Яна Николова, доброволец.

Снимка: bTV

„Те винаги искат да ни разкажат поне нещо малко от живота си. Ние някак се зареждаме и с енергия от самите тях, защото виждаме как те нямат много, но се радват на това, което имат и наистина му се наслаждават колкото могат“, допълва Йоана Идакиева, доброволец.

Снимка: bTV


Дарения се събират до 26 април.

Как може да се включите вижте ТУК.