"Недопустимо е прокурор да намери в служебния си кабинет плик, адресиран лично до него, съдържащ патрон и изрезки с послания“.

Това каза на брифинг говорителят на прокуратурата Сийка Милева. По думите ѝ става въпрос за магистрат, който повече от година е с поставена охрана "поради неговата застрашеност от месеци".

По-рано от Софийската районна прокуратура информираха, че е образувано досъдебно производство по постъпил сигнал за системно следене и закана с убийство.

На 6 април в София в шкаф в служебния кабинет на прокурора е открит хартиен плик, адресиран лично до него, без посочен подател.

В плика са открити един патрон, калибър 9х19 мм, както и няколко хартиени бележки, представляващи изрезки на отделни думи, сред които „кръв“ и „информиран“.

„Всеки може сам да си направи извода заплаха ли е това и каква е целта. Дали е случайно, че в плика има и текст с името на столична болница, която нашият колега многократно е посещавал през последните месеци. Има и бележка с чужда държава“, уточни Милева.

По думите ѝ целта е магистратите да се страхуват да изпълняват своите служебни задължения.

„Как държавата ще гарантира, че утре това няма да се случи с други наши колеги и че отношението към заплашвания магистрат ще спре дотук? Какво трябва да се случи още, за да работим всички ние за обществото, а не да се притесняваме от медийни атаки, заплахи и репресии?“, попита Сийка Милева.

„Доживяхме наши колеги да извършват огледи в служебните ни кабинети и да разпитват пострадали колеги, чийто живот е поставен под заплаха“, допълни тя.

За заканите срещу прокурора СРП ще информира Европейската комисия, Европейския парламент, посолствата на страните членки на ЕС, САЩ, Великобритания, както и Консултативния съвет на европейските прокурори.