Данни за злоупотреби в спортното министерство бяха изнесени от служебния кабинет. Те обвиниха старата власт, че са раздавали средства по програми за превенция на хазарта и младежки дейности след съмнителни конкурси.

Замесени бяха имената на медиен служител, спортен клуб ИПОН и на Станислав Недков - Стъки.

Бившият спортен министър отговори, че обвиненията са несъстоятелни. Станислав Недков каза, че това е заради кандидатурата му за президент. А ИПОН се оказаха неоткриваеми.

Програмата срещу хазарта съществувала от 2017 г. и средно струвала около 2 милиона годишно. Не и тази година обаче.

„Много интересно, тази година са заделеи 5 450 000 лв. По една от темите в тези конкурси участват 4 фирми и печелят почти една и съща сума от 670 000 лв. Има интересни организации, които печелят, например като федерацията по ММА, спортен клуб ИПОН“, посочи Андрей Кузманов – служебен министър на спорта.

Бившият спортен министър Красен Кралев отговори от Русе, че рамката по програмата е зададена от предишния служебен кабинет на Румен Радев.

„Някои неправителствени организации са по-добри в писането на проекти, това не е тайна за никого. Как ще заработят милиони левове, като всяка година програмата е за 2 млн. лева“, каза Кралев.

Правителственият говорител Антон Кутев каза, че парите са раздадени по идентични проекти.

Проектите, които печелят тази година, до такава степен са сходни, че спокойно можем да кажем, че са печатани на един и същи принтер“, заяви говорителят на служебния кабинет Антон Кутев. „От четирите НПО-та, които са спечелили големите суми, три се свързват по един или друг начин с едно лице – Петър Коларов“, добави той.

„Това не е вярно“, категоричен беше Петър Коларов, който е финансов директор на вестник „168 часа“. Той обяви, че от трите субекта, цитирани от Кутев е бил свързан само с един – „Евроскок“. Напуснал е на 10 май тази година.

А междувременно беше замесено и името на Станислав Недков - Стъки.

„Остави, че е взимал по 200 000 лева годишно за финансиране на спортния клуб, а накрая взима и 220 000 като неправителствена организация“, отбеляза още Кутев.

„Това служебно правителство действа като предизборен щаб на прзидента Румен Радев. Годишното финансиране, което получава федерацията по ММА е 180 000 лв.“, заяви Станислав Недков в отговор.

А спортен клуб ИПОН се оказа неоткриваем. На официалния й телефон отговоря фитнес клуб.