Протест и контрапротест съпътстваха приемането и предаването на мандата в Президентството.

Недоволството беше разделено на два лагера. Едното – срещу президента Румен Радев и промените в Изборния кодекс. Събраха се граждани със знамена и плакати.

Протестът срещу държавния глава е организиран от председателя на федерацията по ММА Станислав Недков-Стъки. Още във вторник Недков призова хората да излязат и “да заменят чалгата с хорото”.

Въпреки призивите на премиера в оставка Бойко Борисов симпатизантите на ГЕРБ да не излизат на "Дондуков" 2, протестът днес все пак се състоя.

Междувременно на същото място дойдоха и протестиращи срещу ГЕРБ. Те от своя страна заявиха, че подкрепят президента и са дошли, за да го защитят. Начело на техния протест беше отец Дионисиий.

Малко по-късно лагерът, воден от Недков, се премести пред Народното събрание.

"Тук сме, за да отвоюваме обратно българската демокрация от юмрука на Румен Радев, тъй като новите партии са в юмрука на Румен Радев и в момента живеем в диктатура", коментира жена сред протестиращите.

Снимка: Ладислав Цветков

Стотици полицаи охраняват двата протеста.

Днес президентът Румен Радев връчи мандата на третата политическа сила – БСП. 

Както се очакваше, от левицата върнаха папката веднага, което означава, че президентът трябва да състави служебно правителство, а през лятото ще има нови избори.

Обявена беше и датата на вота – 11 юли.