Разпити на кандидати за кметове и общински съветници имаше днес в Благоевград.

Снощи класиралият се на трето място кандидат за кмет след първия тур на изборите – Андон Тодоров, беше търсен от полицаите за разпит в дома му и в хотела му.

Това става ясно от записи на охранителни камери. Късно снощи той се яви в районното управление на МВР.

„Ползват полициите и ресурса на държавата, за да могат да заплашат и да се спасят от метлата на хората. Много пъти съм чувал, че България е полицейска държава, но сега го видях наистина как се репресира”, коментира Тодоров.

Днес къщата на кандидата за общински съветник Венцислав Сотиров-Мишката беше обградена от полиция. Кандидатът за местната власт в Благоевград е бил разпитан в районния съд.

Снимка: btvnovinite.bg

По информация на bTV, двамата мъже са търсени от униформените във връзка със сигнал, че се занимават с купуване на гласове за един от двамата кандидати за кмет, които ще се явят на балотаж тази неделя.

В битка за кметския стол сили ще премерят досегашния кмет на Благоевград Атанас Камбитов и подкрепеният от БСП Румен Томов.

„В прокуратурата съм, за да ме разпитват за глобалното затопляне", каза Сотиров на излизане от съдебната палата и след това уточни: „Не съм задържан, поне към момента. В дома ми намериха и иззеха празни бланки от ОИК-Благоевград със списъци и удостоверения за застъпници. Аз имам най-много гласове от всички кандидати за общински съветници и го постигнах сам. Не се притеснявам от нищо, само и единствено се притеснявам за своето семейство“, допълни той.

От полицията казаха, че ще коментират проверките след балотажа.  Прокуратурата обяви, че разпитът на Сотиров е заради сигнал за купуване на гласове за балотажа. Иззети са веществени доказателства от дома му, а подобни акции ще има и в следващите дни.