В Северозападна България двама от досегашните кметове на големите градове   - Монтана и Враца, спечелиха убедително, а според мнозина и очаквано, още на първия тур. Видин отива на балотаж. Във Враца печели Калин Каменов от ГЕРБ.

Разгромна победа за Калин Каменов от ГЕРБ. Дори и най-върлите му защитници едва ли са предполагали, че резултатът му ще бъде един от най-силните в страната на този местен вот. Опонентите му се надяваха поне на балотаж.

Дори към края на изборния ден популярен сайт обяви близки прогнозни резултати между него и кандидата на БСП Момчил Младенов. С изтичането на деня обаче стана ясно, че дилемата свърши още в неделя.

Снимка: bTV

При уточняване на протоколите в една от секциите членка на секционната комисия напуска демонстративно и се наложи да бъде издирвана с полиция. Именно това забави обявяването на окончателните резултати.

От сутринта във Врачанско пред част от секциите се извиха опашки. В село Чирен, където  940 избиратели гласуваха само в една секция, се стигна и до куриозни ситуации.

Снимка: bTV

„Дойдох един път – навалица, втори път – навалица, не мога да стоя, трети път – не става, тоя е четвърти – сега ме уредиха”, сподели Ваил Ценов перипетиите си в деня на вота.

Сигналите за нарушения не се потвърдиха. Имаше и куриз – че в една от секциите дама от комисията се опитвала с лакираните си нокти да маркира част от бюлетините и да ги направи невалидни. 

Болшинството от хората стигаха до урните със следната надежда.

„За красива, хубава Враца, преустроена, подновена”, казва Ваня Велковска.

В града наистина текат мащабни ремонти – за милиони.

Снимка: bTV

И в съседни общини предизборно ремонтираха като за последно, дори и по тъмно. Дали те ще гарантират победата на досегашните управници, ще разберем от балотажа.
 
А в навечерието на изборите в община Криводол бе засечено купуване на гласове.
 

Снимка: bTV

Място на действието – село Лесура. 70-годишният Неделчо е един от напазаруваните.

Снимка: bTV

„Две по двайсет и ги взех, взех ги и ги турих в джоба, разбра ли, че са за определена партия, разбрах, пък и съм чувал, че лани, по-лани все така дава”, сподели Неделчо Младенов.
 
Дал му ги 76-годишният Цветан Динов от същото село, който разказа, че взел от непознат 1300 лева с уговорката да агитира за голяма партия.

Твърди, че раздавал между 40 и 50 лева. Но имало и хора, които отказали да вземат парите. 
 
Според уговорката при успешен вот Цветан щял да получи 300 лева за добре свършена работа.
 
„Съжалявам, що съм се подвел, сега кво да направа, да ида да се удава, нема да ида”, казва Цветан.
 
Хората, взели парите, са изключително бедни, както и пишман търговецът. А според местните истинският виновник ще остане ненаказан.