Незаконна сеч в горите – наследство от Цар Борис III в Рила. Единственият лесничей на царското семейство разказва, че отникъде няма помощ в опазването на стотиците декари от редовни набези.

Тази прясна сеч на бял бор в рилската гора край Бели Искър е в 16-те хиляди декара, които от 90-те години са наследство на Симеон Сакскобургготски от цар Борис III и Фердинанд. Преди дни контрольорите от Регионалната дирекция по горите намерили складирани в близост отсечените дървета и ги конфискували.

„34 броя дървета, немаркирани с контролна горска марка. Едра строителна дървесина, не можем да направим никакви предположения кой би бил нарушителят в тази територия“, заяви Десислава Христова от Регионалната дирекция по горите в София.

Изпратен е сигнал до прокуратурата, а царският лесничей от частното стопанство "Царска Бистрица" се оплака от редовна незаконна сеч в горите през последните 12 години. Въпреки сигналите до МВР и прокуратура, те оставали ненаказани.

Костадин Георгиев предполага кои са извършителите.

„Не знам дали вече има някъде място, където да не се е влизало и да не се е секло“, каза Костадин Георгиев, лесничей на частно стопанство „Горска Бистрица“.

От 2009 г. царското семейство и държавата спорят в съда, от тогава е и мораториумът върху гората и тук не може да се сече, да се печели и така да се плаща за по-сериозна охрана.

- Аз и да се опитвам, нямам възможности като сам човек. Задържахме едни бракониери, взехме им трупите, уаската, прибрахме ги, а след може би 1-2 седмици, със същите хора в гората се срещнахме, пребиха ме, заплашиха мен и семейството ми.

- Царят какво може да прави в тази гора?

- Нищо, само да се разхожда, като всички нас. Тя, тази гора, не е на царя, тази гора е на всички нас. Моят апел е държавата трябва да поеме в свои ръце нещата.

От ресорната агенция заявиха, че оказват "постоянна методическа помощ" на собствениците и извършват съвместни проверки, а от МВР прокуратурата и съда зависи дали извършителите на последната сеч ще бъдат разкрити и наказани.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!