Държавата продължава да си търси правата за 16-те хиляди декара царска гора в Рила. До момента Министерството на земеделието не е подало иск за временно спиране на делото за имота, в който попада и връх Мусала.

За Врана и Царска Бистрица ще се търси извънсъдебно споразумение, но при неуспех и там делата продължават.

Ловната хижа на цар Борис Трети в Царска Бистрица сега е дом на Симеон и съпругата му Маргарита. Двамата са едни от най - стриктните данъкоплатци в Самоковската община. За постройката, която е гредоред, фамилията внася  5300 лева годишно. Паркът е отворен за туристи, а шейните на сестрите на цар Борис Трети са едно от забавленията.

Делото за собствеността се води от 7 години. Сградата се издържа от семейството. Фамилията няма право на приходи и разпореждане с имота и с 16-те хиляди декара гора в Рила – перлата в короната на „царските имоти”. 

Снимка: bTV

Лесничеят Костадин Георгиев работи в „царските гори” от 14 години. По думите му те са придобити с крепостни актове от времето на Фердинанд, където пишело за 4500 декара. Други 1500 били купени от хора от Бели Искър. Още земя имало описана в нотариален акт с граници р.Бистрица, билото до Саръгьол и Мусала.

Какво е положението с най-високия връх у нас? „Връх Мусала влиза в Национален парк „Рила”, който е изключително държавна собственост. Когато е записано така остава  държавна собственост”.

Държавният архив пази документи и за искания заем от три милиона златни франка от цар Фердинад  от руското правителство. „За всички тази собственост е била частна собственост на царското семейство - това говорят всички документи. Това говорят и описите и крепостните актове в държавния архив”, смята историкът Ивайло Шалафов.

Делото за горите е насрочено за март следващата година. Няколко месеца след това може да бъдат възобновени споровете и за други „царски имоти”, ако не се стигне до споразумение за тях.