Министърът на финансите Асен Василев разговаря със секретаря по енергетика на Съединените щати Дженифър Грьонхолм във Вашингтон вчера по време на визитата в САЩ. В разговора участва и министърът на енергетиката Румен Радев.

„Сътрудничеството в областта на енергетиката между България и САЩ допринася за повишаване на енергийната сигурност и диверсификацията не само на държавата ни, но и на целия Балкански регион”, е казал Асен Василев, посочват от пресцентъра на Министерството на финансите.

Снимка: Министерство на финансите

Той акцентира върху проекта Север-Юг, който има за цел да създаде оптимална свързаност на енергийните, дигиталните и транспортните системи на Румъния, България и Гърция.

”На фона на изтичащия договор за транзит на газ между Русия и Украйна все по-ключово значение ще има Южният газов коридор и съврзаността Север-Юг,” коментира Василев.

Той отново посочи необходимостта от разнообразие в енергийните източници, особено в контекста на руската агресия срещу Украйна, която е разкрила уязвимите места в енергийната сигурност на Европа.

Секретарят по енергетика Дженифър Гранхолм изрази своята благодарност за възможността за сътрудничество между САЩ и България в областта на ядрените технологии за граждански цели.

Министър на енергетиката Румен Радев подчерта важността на тези отношения не само на развитието на АЕЦ „Козлодуй“ с реактор AP1000, но и на продължаването на сътрудничеството в обучението на кадри и научния обмен. Той представи и новия общ проект на България и Румъния за голяма водноелектрическа централа на река Дунав, като подчерта важността на този иновативен подход към енергийната сигурност в региона.

Ключови теми в разговора в Департамента по енергетика във Вашингтон бяха и преходът към възобновяеми енергийски източници и иновативни технологии, както и ограничаването на въглеродните емисии.

Атомната енергетика и диверсификацията бяха във фокуса и на срещата на двамата министри в Държавния департамент на САЩ със заместник помощник-държавния секретар по енергийните въпроси Джефри Паят.

„България заслужава изключително висока оценка за свършената работа по осигуряване на алтернативни газови източници и коридори, най-вече за това, че дърпа целия регион на запад”, заяви Паят в разговор с министрите Василев и Радев.

„Той допълни, че щом нашата страна е успяла да диверсифицира доставките, няма извинение за останалите европейски държави. Държавният департамент на САЩ приема като добър знак факта, че България, Румъния и Гърция работят заедно по проекта Север-Юг“, допълват от Министерството на финансите.