Въпреки, че установеното количество фипронил в спрените от продажба яйца у нас е под опасните стойности, все повече хора си задават въпроса какви са евентуалните поражения  на веществото, ако попадне в човешкия организъм.

Според Световната здравна организация фипронилът е умерено токсично вещество. То може да навреди на здравето на човек, но само при високи концентрации.

Фипронилът е инсектицид, използва се, въпреки че не е разрешено, от много ферми на Стария континент. Ефективно е в битката срещу бълхи, кърлежи и хлебарки, както и за защита на реколтата от вредители. Когато се използва в птицеферми например, за обезпаразитяване, то попада през перата и кожата на кокошката в организма й, а оттам – и в яйцето. Може да попадне и в човешкото тялото през кожата или да бъде погълнат.

Симптомите при отравяне са възпаление на очите и кожата, гадене и повръщане. При прием на големи количества от веществото то може да порази черния дроб и бъбреците.

Всеки ден се правят дузина проби на яйца, като вече самите производители изпращат продукцията си – за по-сигурно. Това затруднява лабораториите, които са буквално затрупани с работа.

Откакто избухна скандала с фипронила в яйцата и яйчените продукти, милиони бройки яйца бяха изтеглени от магазини в Западна Европа. Поне 10 милиона яйца са стигнали до щандовете в Холандия, Белгия и Германия.
А Европейската комисия обяви, че и във Франция, Великобритания, Швеция и Швейцария може да има замърсени продукти. България също вече е част от този списък.