В Загреб избират заместник-председатели на ЕНП. 13 са кандидатите, номинирани за заместници на Доналд Туск. Сред тях е и Мария Габриел. 

По-рано тази сутрин Туск направи и първото си изявление пред медиите като председател на ЕНП.

За правовия ред в Европа - това послание отново отправи Туск вече като лидер на ЕНП. Той коментира и арестите около убийството на Дафне Галиция - журналистката, която разследваше корупцията в Малта.

„Властите трябва на направят всичко възможно, за да подведат виновните под отговорност. Това е сериозен проблем, който наблюдаваме не само в Малта, но и в други страни. А като бивш журналист, за мен това е много емоционална и лична тема”, заяви Туск.

10 ще са неговите заместници. Снощи Мария Габриел бе емоционално представена и от новия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Тя заема едно много високо място и ако гласуват за нея, ще е едно признание отново за България и за нашата партия”, заяви Бойко Борисов.

„Много са темите, с които тя се захвана и успя да ги завърши, включително равенството на половете и присъствието на жените на управленски постове в ЕК и в ЕП. Коментарите, които направихме в кулоарите с колегите от други членове на ЕНП, са, че със сигурност ще я подкрепят за зам.-председател”, каза Димитър Николов, зам.-председател на ГЕРБ.

Резултатът се очаква в ранния следобед.