Транспортни компании предупреждават, че с въвеждането на тол таксите за камиони, разходите им ще скочат десетократно. Това ще вдигне цените на стоките и ще надуе инфлацията. Тол таксите влизат в сила през август, а размерът им още не е ясен.

В една от спедиторските фирми изчисляват на базата на публичен доклад на Световната банка, че тол таксите ще са средно около 20 стотинки на километър.

„Това е поне десеткратно увеличение на разходите. Ако сега един камион заплаща 134 лв. месечна такса, то тогава ще ги плаща за едно отиване от София до Варна”, каза Явор Панталеев от Националното сдружение на българските спедитори.

Това няма да е проблем само на транспортния бранш.

След като влязат в транспортните разходи, новите такси ще се отразят и в крайните цени на основни стоки и услуги. За такъв ефект признават и от регионалното министерство. Опасяват се обаче от спекула.

Затова поискали анализ от Световната банка.

Според него при всеки от разглежданите сценарии за тол таксите ефектът в крайните цени за транспорт ще е до 3,8%.

„Ако говорим в абсолютно измерение, става въпрос за увеличение от под стотинка до 2,2 стотинки на килограм или на бройка. Това е най-голямото повишение при безалкохолни напитки и минерална вода”, заяви Николай Нанков, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството.

От регионалното министерство уточниха още, че имат 4 основни сценария за тол таксите.

Според тях товарните автомобили до 12 тона ще плашат под 10 стотинки за километър, а за големите камиони над 12 ст.

„Средствата от над 1 млрд., които ще влязат до 2020 г. от тол такси ще бъдат инвесстирани единствено в пътища”, заяви Николай Нанков.

От бранша настояват поне в началото тарифите да са по-ниски. Обсъжданията започват следващата седмица. Окончателният размер на тол таксите у нас трябва да стане ясен около средата на май.