За трудности при изпълняване на служебния дълг сигнализират от Синдиката на пожарникарите и спасителите. Причините – сериозни финансови съкращения в бюджета, който и без това бил недостатъчен за нуждите им.

Проблеми има в цялата страна. Един от тях – необходими са 3500 броя предпазна екипировка. Обществена поръчка обаче, осигурява само 20 процента от необходимото.

Според дългогодишни служители, има райони в страната, където няма даже една лицева маска, отговаряща на изискванията за безопасност. Голямата част са на повече от 5 години, което поставя въпроса дали осигуряват нужната защита.

„Не можеш да кажеш, че са негодни. Но не можеш да кажеш, че са сто процента годни”, признава шефът на пожарната главен комисар Николай Николов.

Проблемът се задълбочава, когато Министерският съвет решава тазгодишния бюджет да се намали с почти 7 милиона лева.

След отвореното писмо на синдикатите е свикана извънредна среща между негови представители, директорът на главна дирекция „Пожарна безопасност” и министъра на вътрешните работи. „По отношение на доставката за лични предпазни средства. и министърът е убеден, че тя е приоритет”, подчерта Николов.

Съответните искания за средства за предпазна екипировка ще се представят пред Министерството на финансите. Кога ще станат факт обаче – на този етап яснота няма.