На фона на относително високия процент положителни проби за коронавирус през последните дни медиците у нас наблюдават по-леко протичане на инфекцията.

Преди около два месеца тестът за COVID-19 на Антоанета Николова от Пловдив излиза положителен. Вдига 40 градуса температура, следва кашлица. Впоследствие лекарите установяват бронхит, но не стига до болница.

През 2020 г. Антоанета изкарва пневмония със съмнение за коронавирус, тогава доста по-тежко.

„Представете си 90 дни да се боря с това чудовище. Пет болници ми отказаха, защото нямаше място. Въздух нямаше. Това е истината“, разказва Антоанета.

Д-р Александър Симидчиев се заразява с COVID-19 също през април. Боледува леко, но за разлика от Антоанета е ваксиниран с три дози.

„Протича повече като настинка с хрема, запушен нос, главоболие, болки в мускулите. При някои пациенти продължи доста дълго от порядъка на 3-4 седмици“, казва той.

Коронавирусът става все по-заразен, но протича все по-леко и вече се доближава до лек респираторен вирус. Това заяви пред bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Доближаването до характеристиките на грипа е налице. Дали ще остане така, ще видим“, каза той.

„Няма как да прогнозираме как ще продължи еволюцията. Възможно е да продължи с варианти, които са с по-леко изразена клинична картина, но и към поява на вариант, който да бяга от имунния отговор и клиничната картина да бъде не по-лека и дори и по-тежка“, обясни от своя страна проф. Радостина Александрова, вирусолог от БАН.

Съветът на лекарите е да продължаваме да спазваме противоепидемичните мерки.

„Докато имаме смъртни случаи посред лято, не можем да кажем, че е респираторно. Статистиката продължава да показва смъртни случаи, хора в интензивни отделения. Когато нямаме хора в интензивни отделения, нямаме смъртни случаи, тогава можем да говорим, че имаме леко протичане“, каза д-р Георги Миндов, председател на Софийското сдружение на общопрактикуващите лекари.

Вирусолози не изключват в бъдеще да се наложи всяка година да бъдат поставяни ваксини срещу COVID-19.