70-годишен мъж с крайна фаза на белодробна недостатъчност е пациентът получил нов бял дроб в болница "Лозенец".

Той все още се намира в реанимация. Според плановете на здравното министерство, първата белодробна трансплантация у нас трябваше се случи през 2021 година в болница „Света Екатерина” след обучението на наши лекари във Виена.

Но тя се случва две години по-рано.

Преди два дни в болница „Лозенец” екип, ръководен от д-р Игор Тудораке от университетската болница в Хановер, и екип от български специалисти, начело с проф. Любомир Спасов, извършват трансплантация на бял дроб. Операцията продължава повече от 6 часа.

И до този момент от болницата пазят мълчание пред медиите.

Преди четири години Таня Боргоджийска от Раковски претърпява трансплантация на бял дроб във Виена. Новината, че подобна операция е извършена и у нас поражда смесени чувства.

„Защо никой не каза нищо, вместо да се похвалят, че са направили подобно нещо и е такова постижение за България? Не казват как е пациентът. Това е дългоочаквана новина, но и сме притеснени, защото нещата станаха много бързо”, коментира Таня Боргоджийска.

И още е рано за радост, категорични са и представители на пациентски организации. Случилата се в България операция не давала надежди в дългосрочен план.

„Не съм обнадежден, че този единичен случай на трансплантация, ако не стане традиция и не бъде регламентиран чрез политика на Министерство на здравеопазването, може да доведе до спасяването на нуждаещите се”, заяви Мангъров.

Здравното министерство също отказа да коментира операцията.