Поискаха спиране на търга за къщата на Яворов. Молбата за това ще бъде внесена до два дни от собственика на имота, който се намира в идеалния център на София.

Целта е да започнат преговори между държавата и собственика на имота – Васил Панчев. Той обаче настоява да се изчака, тъй като в момента води дела с предишния собственик. А това допълнително усложнява решението за съдбата на къщата-музей.

Снимка: bTV

Когато купувал къщата на Яворов Васил Панчев бил наясно, че към нея има кредит. Но не осъзнавал, че ще влезе в кръг от дългове: „Къщата е била използвана като инструмент за различни кредити. За съжаление близо милион евро са били върнати на предишния собственик, но при причисляване на лихви са се оказали разлики около 300 000 евро, което в момента той предявява към нас”.

Сега бившият собственик Володя Лозанов е завел дело и твърди, че всичко е било ясно от началото: „Нито една съдебна инстанция, нито финансовите проверки са установили финансови нарушения”.

Така къщата попада в ръцете на частен съдебен изпълнител. Според него има два начина тя да стане държавна или общинска. „Държавата може както да участва на самата публична продан, така и да постигне споразумение със страните по делото”, посочи неговият представител Валентин Василев.

Обявената цена за продан в момента е малко над 1,6 млн. лева. „Щом водим разговор с държавата, искаме помощ от нея. Така че ще се намери най-добрата формула. Финансовото измерение не може да бъде съпоставяно с духовната значимост на тази къща”, категоричен беше зам.-кметът по културата Тодор Чобанов.

От общината се надяват до една година да бъде намерено трайно решение на проблема. Предстои делото между настоящия и бившия собственик на имота да бъде разгледано на трета инстанция в съда.