Над 220 снегорина са в готовност да обработват автомагистралите, а общо за държавата над 3200 машини ще отговарят на предизвикателствата на сезона.

Снеговалежът е започнал вече по всички планински участъци на републиканската пътна мрежа. Настилките навсякъде са превантивно обработени, за да не се задържа снегът, съобщи за bTV Парашкев Кръстев от държавната фирма „Автомагистрали”. 

Всички снегорини са в готовност, оборудвани с химически препарати, водачи и всичко необходимо, за да могат веднага да предприемат мерки и да продължат да поддържат пътната настилка, допълни той.

Шофьорите трябва да внимават със скоростта, с която се движат, защото всеки един аварирал или закъсал автомобил е препятствие за снегопочистващата техника и коства забавяне.

Приоритетно машините ще минават по магистралите и републиканските пътища. Екипи на пътното ще дежурят през цялата нощ. Техниката е снабдена с джипиеси, чрез които ще се следи кои пътни участъци са обработени.

В София над 200 снегорина, разположени на над 60 места, ще гонят снежинките. КАТ също има готовност да регулира движението.

Почистването в столицата ще започва от големите булеварди, по които се движи градския транспорт.

Във връзка с очакваните снеговалежи премиерът в оставка Бойко Борисов е разпоредил на областните управители да следят как върви почистването и има ли проблем.

Жълт код за сняг и силни и много студени североизточни ветрове е в сила за утре в страната. Най-силен, с пориви до 60-80 км/ч, ще е севернякът в Източна България.

Очакванията са сутринта да се събудим побелели в по-голямата част от страната. И макар че прогнозите са за тънка снежна покривка, не се ли вземат навременни мерки, утре може да очакваме добре познатия ни хаос по пътищата.

Големият студ е тепърва предстои. В сряда и четвъртък температурите ще паднат до около минус 10 градуса. Затопляне скоро не се очаква.

Какво е времето при вас? Очакваме вашите снимки и видеоматериали в "Аз, репортерът".