Възможно ли е да почиваме извън България това лято без след това да ни се налага 14-дневна карантина? Това правило все още важи дори и за съседните ни страни, например Гърция.

На този въпрос министърът на туризма Николина Ангелкова отговори, че след сряда се чакат указания от Европейската комисия при какви правила ще движат туристите, включително и у нас.

Предвижда се чуждестранните туристи да попълват специални декларации, с които да гарантират, че не са болни от COVID-19.

Все още не е ясно обаче дали ще е необходимо да се правят тестове и да се представят съответните резултати от тях.

У нас българските плажове ще бъдат готови да посрещат туристи на 1 юни при много по-ниски цени на шезлонгите и чадърите, обеща министър Ангелкова.

„В закона е заложено, че трябва да бъдат минимум 50% намалени, тоест минимум на половина. Очаквам да бъдат и с много по-атрактивни цени и да има на места и безплатни принадлежности. Защото всички сме се обединили около това, че трябва да подпомогнем вътрешния туризъм“.

По-рано днес министър-председателят Бойко Борисов се срещна с представители на ресторантьорския и хотелиерския бизнес. Те настояват за диференцирана ставка на ДДС и за подпомагане на фирмите в туризма, както и за антикризисна стратегия за защита на персонала.