Казус със защитената местност Аркутино. Проектозаповед, качена на сайта на Министерството на околната среда и водите изключва територията от защитената зона по "Натура 2000".

Предполага ли това вдигане на ограниченията за строителство край плаж Аркутино и възможност за бъдещо застрояване?

Това бяло петно на карта към проекто заповед от април - включва два вече действащи хотелски комплекса, а по средата – гора, която всъщност е урбанизирана частна собственост на фирмата „Аркутино“ ЕАД.

Плажът е на метри разстояние. Тук попада и този недовършен бетонен комплекс – започнатият през 80-те години център за даровити деца към Асамблея „Знаме на Мира“.

През 90-те години строежът  беше замразен, но тук виждаме прясно подготвени строителни материали. 

Нови тухли, дограми по прозорците, приготвени стъклопакети и торби бетон с дата на производство 18 февруари тази година. От община Созопол посочват, че тук към момента новото строителство е ограничено със съдебно решение за границите на защитената зона, а дейности по довършване на старото не са заявявани.

„Всяко едно инвестиционно намерение, следва да се съгласува с РИОСВ или с МОСВ, и след като те категорично откажат, няма как да се реализира едно такова строителство“, заяви Иванка Хльостерова, от УТСК-Созопол.


Какво обаче може да се случи, ако министерството утвърди тази заповед и местността бъде извадена от зоната , коментира природозащитникът Андрей Ковачев:

„Това е тяхната цел да могат да го застроят и целта им е, когато в бъдеще почне да се одобряват самите проекти за строителство,  примерно ако са под 10 декара, могат и въобще да не минат никаква оценка. А пък ако минават оценка, да могат да кажат "ами, ето, то не е в „Натура“, няма въздействие“.


След писмено запитване на bTV собственикът на фирмата с имота до морето Боян Станоев отговаря:

"Строителни дейности като поставяне на дограма, извършване на вътрешни ел, ВиК, климатични и други интериорни и фасадни дейности не изискват съгласуване от Министерство на околната среда и водите. Министерството ще бъде уведомено за извършването на дейностите, когато имаме тази готовност".


Защитените зони у нас са определени от 2007 година с европейски директиви, но заповедите на екоминистерството за утвърждаването им още не са факт. Има само проектозаповеди. Защо не са включени Аркутино и Карабаир в една от тях, питаме екоминистърът Емил Димитров:

„Проблемът със зоните трябва да се реши окончателно, но не като самоволно приобщаващ, както и не самоволно да изкарващ от обхвата. Когато обаче се реши на ниво МС, ще има къщи, вили, комплекси, които ще трябва да бъдат разрушени. Това е проблем, който на времето е възникнал, а не в резултат на моя подпис“, заяви министър Емил Димитров.


Ще излезе ли част от крайбрежната местност Аркутино от защитената зона и защо, остана отворен въпрос.