Историята на семейството на бившия военен Станислав Бутенко предизвика вълна от съпричастност. Той служи 22 години в българската армия, награждаван е с ордени и медали. Обездвижен от 7 години след инсулт, съпругата му също получава инсулт след новината, че трябва да напуснат дома си.

В началото на 80-те години на миналия век Бутенко получава ведомствено жилище в столичния кв. „Гевгелийски”. Тогава му казват, че има право да живее в него, докато е жив, наследниците му няма да имат право да го унаследят.

На 16 септември 2017 г. обаче семейството получава писмо, че няма право да обитава жилището и трябва да го освободи. Пишат до МО с молба да се преразгледа това решение, но на 16 октомври отново получават писмо от ведомството с настояване да напуснат апартамента.

Тогава инсулт получава съпругата на Станислав и тя в момента също е на легло обездвижена. За нея се грижи дъщеря им.

Търсим вариант в рамките на закона семейството да остане в жилището, обяви Станислав Благов от Министерството на отбраната, който отговаря за имотите на ведомството. По думите му много от имотите се владеят без правно основание.

Благов посъветвал децата на Бутенко да обжалват в съда заповедта за освобождаване на жилището. Свързал се е и с кмета на община „Илинден”, за да се търси и друг вариант за настаняване на бившия военен.

Семейство Бутенко вече се е свързало с адвокат и до две седмици ще обжалва заповедта на МО.

По данни на Министерството на отбраната близо 110 от военните жилища се обитават неправомерно и вече е стартирана процедура по тяхното изземване. Повече от 1300 семейства на военнослужещи чакат за жилище.

Вижте повече във видеото:

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!