До края на годината всяка бензинова колонка трябва да бъде оборудвана със система, която улавя вредните пари. Качеството на въздуха се следи постоянно от 22 станции в страната.

На всяка мобилна станция има тръба, която засмуква част от атмосферния въздух, който се разпределя от т.нар. анализатори. Всеки от тях мери различен показател за качеството на въздуха.

Основният източник на канцерогенното вещество са бензиновите пари, които се изпускат при зареждането на кола. Затова и най-голям риск има за работещите или живеещите около бензиностанциите.

Бензенът е опасен и за шофьора, който зарежда.

До края на годината всяка колонка трябва да има специална помпичка на пистолета за зареждане. Така, вместо да се отделят във въздуха, парите ще се връщат обратно в резервоара.

„Доказано е, че когато липсва такава система за улавяне на бензинови пари може да се получи превишение от 7 до 10 пъти на нормата, която е определена за опазване на човешкото здраве”, заяви Елена Якимова, експерт в Министерството на околната среда и водите.

От петролната и газова асоциация гарантират, че подобрението няма да оскъпи горивото. Част от бензиностанциите вече са монтирали системата. Глобата за всеки, който работи без нея, е от 5000 до 20 000 лева.