Ще има ли още бетон на морето? Това е горещата тема с продължение на прага на Лято 2018. Месеци ще продължи процедурата до финализиране на промените в общия устройствен план на община Царево, които вече провокираха реакции на двата полюса.

С 40% повече урбанизирани територии в община Царево и 20% в парк "Странджа" спрямо сегашните, предвижда промяната в устройствения план, изчисляват природозащитници.

Териториите са по-малко спрямо последния проект.

Цялото землище на село Варвара попада в Странджа. Витка Костадинова дава под наем стаи за туристи, но липсата на канализация ги гони.

Пречиствателната станция на Варвара е потънала в паяжини. Без устройствен план не може да бъде разширена и пусната в действие, а гората често се ползва за диво къмпингуване.

"Голяма част от тези поляни на първа линия на морето са изкупени от фирми и са били предвидени за застрояване в стария план. В новия тук не е предвидено строителство", каза кметът на с. Варвара Бистра Димова.

Владимир Димитров организира туристически преходи в Странджа и иска районът да се развива.

"По-скоро ме притеснява, че след това няма да се следи за законното изпълнение на плана", коментира Владимир Димитров от „Зелена Странджа”.

Предстои Министерството на околната среда да направи екооценка на плана.

Тази сутрин местни жители се събраха в Царево с искане планът да бъде приет.