Нов референдум се задава на хоризонта. Идеята е българите втори път да кажат каква избирателна система предпочитат. Ако идеята се възприеме, новият референдум ще е с пет въпроса.

Хората ще могат да избират с „Да” и „Не” между пет избирателни системи.

Те са: два вида мажоритарна - с абсолютно и относително мнозинство, два вида смесена - по немски модел и с механично смесване, и сегашната пропорционална система, но с подобрения.

Mеждувременно социолози вече съобщиха, че подкрепата за мажоритарния вот у нас драстично е намаляла. Все по-малко хора го подкрепят, докато отрицателното отношение по темата се е увеличило тройно. 

Снимка: btvnovinite.bg

Идеята за новия референдум е на председателя на правната комисия Данаил Кирилов - заради провала на предишния, включително в пленарната зала. „За да може избирателят да избира между трите вида избирателни системи и включително с някои варианти”, поясни Кирилов.

Трите вида са мажоритарна, пропорционална и смесена, а ще спечели тази, която събере най-много отговори „Да”. 

Експертите одобряват идеята, както и възможността за съчетаване на избори и референдум. „Би могло да се свика такъв референдум, още повече че има неудовлетвореност у хората в резултат на първия проведен такъв”, каза експертът по изборно законодателство Михаил Константинов.

Социолозите обаче са по-скоро скептични, още повече че отчитат спад на симпатии към мажоритарния вот. „Боя се, че темата с избирателната система е по-скоро експертна, обществото не е длъжно да има тази експертиза и да решава вместо политиците”, посочи политологът Първан Симеонов.

Според тях допитването до народа е крайна мярка, която трябва да се използва само в краен случай.

Снимка: btvnovinite.bg

Последният референдум се проведе заедно с президентските избори през 2016 г. и заедно струваха 47 милиона лева. Сега идеята на ГЕРБ е отново да се съчетае със следващите избори през 2019 г., когато ще се проведе вотът за Европейския парламент.