На 18 май, сряда, градският транспорт в София ще се движи по обичайните си маршрути по всички линии, каза на брифинг столичният кмет Йорданка Фандъкова.

В Столична община са постъпили няколко уведомления за протести в сряда. В понеделник това от работодателските организации е било официално оттеглено. Останали са уведомленията на превозвачите, на таксиметровите превозвачи, както и на транспортните синдикати.

Уведомлението на транспортните синдикати засяга три точки за събиране. Заявеният начален част на пунктове е 8 ч. и тръгване в 9:30 ч. Това са Петте кьошета, „Лъвов мост“ и Сточна гара. В протеста ще участват само служители, които не са на работа. Те планират шествие до Министерството на финансите.

„Призовахме организаторите до 8:30 ч. да не блокират движението на тези три пункта във връзка с матурите, които се провеждат утре. Учениците трябва до 8 ч. да са в училище“, уточни Фандъкова.

Столичният кмет припомни, че съгласно закона режимът за протести е уведомителен и съгласувателен, а не разрешителен. Тоест кмет може само в много специфични случаи да забранява провеждането на протест.

„По отношение на превозвачите продължават разговорите с полицията и им предстоят разговори и в Министерския съвет, така че все още нямаме информация какво точно ще се случи“, каза още Йорданка Фандъкова.

Началният час на протеста на таксиметровите превозвачи е 9 ч. Сборният пункт е на Южната дъга на Околовръстното шосе в участъка между бул. „България“ и бул. „Черни връх“. Те ще се съберат в най-дясна лента, за да не пречат на движението, обясниха представители на синдиката. Затова и те не очакват да има затруднения в придвижването на столичани.

Тяхното шествие ще премине по бул. „България“, бул. „Витоша“, бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Христо Ботев“, бул. „Александър Стамболийски“ до площад „Независимост“. Автомобилите ще бъдат паркирани на бул. „Мария Луиза“, където ще бъде спряно движението заради паркираните автомобили. Градският транспорт обаче ще може да се движи.

След това таксиметровите шофьори ще отидат пеша на площад „Независимост“ и ще продължат протеста си пред сградата на Министерския съвет. Уведомлението им е до 22 ч.

На брифинга бе коментирано и откога ще стартира летният график на столичния транспорт. Разберете на businessnovinite.bg.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!