Върховният административен съд (ВАС) трябва да се произнесе днес по жалбата на бивши депутати срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) машинно гласуване на предсрочните избори да има само в 500 секции.

Мотивът на жалбоподателите е, че в Изборния кодекс е записано, че избирателят има право да избира между машинно и ръчно гласуване, което означава във всички секции да има машини. Те смятат, че ЦИК е взел противозаконно решение.

Решението е взето с 2/3 мнозинство от членовете на ЦИК, обяви в предаването „Тази сутрин” говорителят на комисията Камелия Нейкова. Мотивът е бил, че в правомощията на ЦИК е да определя броя и реда за машинно гласуване.

Мартин Димитров, един от жалбоподателите, е категоричен, че ЦИК са нарушили закона. Те така с 2/3 гласове могат да променят всеки закон, коментира той.

Ако ВАС отмени решението на Избирателната комисия, тя ще открие обществена поръчка за закупуване или наемане на машини. Нейкова не се нае да коментира дали процедурата може да приключи до провеждането на предсрочните избори.

Вижте целия разговор във видеото: