Семейство от варненското село Момчилово приюти бедстващ щъркел. Съдбата на птицата трогна стотици в социалните мрежи след апел за осигуряване на транспорт, с който тя да стигне до спасителния център за диви животни в Стара Загора.

Снимка: bTV


Преди няколко седмици щъркелът Ставри е намерен пострадал в нива край китното село Момчилово. Семейството на Десислава го приютява в стопанството си и започва да се грижи за него.

„Чакалите и лисиците вечерта най-вероятно щяха да го убият“, казва Десислава Стоянова.

Ставри не създава никакви проблеми, но жената смята, че трябва да бъде при себеподобни и да получи адекватни грижи от специалисти. Така се появява апелът за осигуряване на транспорт в социалните мрежи. Откликват изключително много хора.

Снимка: bTV

„Някак българинът, когато чуе щъркел, това му напомня за пролет, за ново начало, за деца, за семейството и това може би обединява хората“, разказва Десислава.

Транспорт за Ставри вече е осигурен и утре той ще потегли за Стара Загора. А семейството на Десислава ще продължи да се грижи за няколко стари коня, откупени от собствениците им преди да бъдат умъртвени.