„Очакванията са, че при бременните жени също няма да има проблем с ваксинацията срещу коронавирус“, коментира шефът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

По думите му наистина в кратката характеристика на достъпните ваксини не се препоръчва използването им върху бременни и кърмещи жени, но „основанието е, че няма данни за тази група от хора“.

„Тези препоръки бяха пренебрегнати първо в Съединените щати, защото там ваксина се поставя на доброволен принцип. Даде се възможност на бременните да избират и то с първата ваксина – на „Пфайзер“, след това се разшири кръгът и за кърмещите жени“, коментира Мутафчийски.

По думите му всички специалисти в областта са категорични, че бременните няма да се явят като „някаква по-особена група, която трябва да се изключи от ваксинация“.

Мутафчийски добави, че ще трябва да има научни доказателства за това и тогава и бременните жени ще имат достъп.

Той каза още, че в Англия е започнало и първото клинично изпитване на ваксини върху деца под 16-годишна възраст.

Относно въпроса дали жена, която планира бременност трябва да се ваксинира, Мутафчийски отговори, че центровете за репродуктивно здраве в страната масово изпращат запитвания за ваксиниране на техни пациенти преди процедура по асистирана бременност.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!