Бременните са по-податливи на заразяване с коронавирус, коментираха експертите в Оперативния щаб. Акушер-гинеколози успокояват, че са взети всички необходими мерки. 

Бременни сигнализираха bTV, че имат проблеми с провеждането на задължителните си прегледи и изследвания, както и с получаването болничните. 

В момента женските консултации са силно ограничени заради опасността от COVID-19. Жени Стоилова е в началото на девети месец и се чувства притеснена.

„Предстоят важни изследвания, бебетата трябва да се следят, а ние сме оставени на произвола на съдбата, да чакаме да ни се случи нещо“, споделя Жени.

Всички задължителни прегледи трябва да се изпълняват, категоричен е проф. д-р Иван Костов, изпълнителен директор на "Майчин дом".

„Ако има спешни състояния, например започне някакво кървене, бременната не усеща движенията на плода или вдигне кръвно, или има някакви усложнения, които тя разбира, че се случват с нея, ако не може да се свърже със своя лекар, трябва да потърси най-близката акушеро-геникологична институция“, обясни проф. Костов.

Част от бременните срещат трудности при получаването на болничен. Документът може да получи и съпругът на пациентката. При грипни симптоми бъдещите майки трябва да търсят първо личните си лекари. 

„Не се предава вертикално. Не може майката да предаде инфекцията от коронавирус“, каза проф. Боряна Слънчева, неонатолог.

В случай на заразяване подходът при раждането ще се определя индивидуално и не следва да е непременно секцио, каквото мнение първоначално изразиха от Щаба.

Още информация по темата, подготвена от Биляна Гавазова, можете да откриете тук: