Не за първи път България трябва да реши дали да изгони чужди дипломати заради голям шпионски скандал.  Преди 17 години руският военен аташе у нас и неговият заместник бяха изгонени, защото са работили срещу присъединяването ни в НАТО.

„Ние тогава не бяхме във Варшавския договор, не бяхме в НАТО. Руската федерация отговори реципрочно”, заяви о. р. полковник Иван Пенков, бивш заместник-директор на Военното разузнаване.

Тогава руските служби достигнали до разузнавателни сведения от български агентурни източници и ги подарили на близки до Москва централи.

„Нашите контраразузнавателни органи установиха, че елементи от тази информация се споделя със сръбското военно разузнаване и с китайското”, посочи Пенков.

Независимо от геополитическите интерпретации на скандала, отношенията между София  и Москва не стигнали до точката на замръзване и дори се възстановили.

„Доведе до известно охладняване на отношенията, но нищо повече. След това се нормализираха нещата, след няколко месеца беше откриха възможността да се възстановят”, каза бившият заместник-директор на Военното разузнаване.

През последните 70 години в международния правен ред се спазва принципът на реципрочност при искането дипломати да напуснат приемащата страна, но има и изключения. В края на 70-те по време на Студената война Великобритания е изгонила нашия военен аташе в Лондон, защото опитал да получи научно-техническа информация. България обаче не отговорила.

Причината – никой не успял да убеди Тодор Живков, че няма да влезем във война с англичаните или да прекъснем отношенията си.